Τετάρτη 24 Δεκεμβρίου 2014

"Η μελαγχολία των Χριστουγέννων" - tips για να την αποφύγετε για φέτος-


Τα Χριστούγεννα είναι μέρες χαράς, αγάπης και πλήθους θετικών συναισθημάτων. Ωστόσο, πολλές φορές οι άνθρωποι γεμίζουν με μελαγχολία αυτές τις μέρες ή ακόμη και κατάθλιψη. Είναι μία περίοδος που οι άνθρωποι συγκεντρώνονται όλοι μαζί, περνούν χρόνο με τους αγαπημένους και "σημαντικούς άλλους" της ζωή τους, κατακλύζονται από αναμνήσεις παιδικής ηλικίας - τα Χριστούγεννα είναι αξέχαστα για κάθε παιδί - , επιδίδονται σε εθιμοτυπικές δραστηριότητες, οι οποίες εντείνουν το αίσθημα των Χριστουγέννων, έχουν την τύχη και ευκαιρία να αισθανθούν τη φροντίδα αλλά και να φροντίσουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2014

Επιλέξτε τον τρόπο Επικοινωνίας σας!


  




   

Δήμητρα Κ. Μιχαλοπούλου
Ψυχολόγος - Πτυχιούχος του Πανεπιστημίου Κρήτης

Όνομα skype: psychologos_online
Λογαριασμός Messenger: dimitra mixalopoulou 
Διεύθυνση Ηλεκτρονικού Ταχυδρομείου : 

1)dimitra.michalopoulou.psy@gmail.com
                                                                      2)dimitra89mix@hotmail.com



Σχετικά με εμένα...


Ονομάζομαι Δήμητρα Μιχαλοπούλου και είμαι Ψυχολόγος.
Γεννήθηκα στις 6 Νοεμβρίου του 1989 στην Καλαμάτα από όπου κατάγομαι. 
Το 2007 ξεκίνησα τις σπουδές μου στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και το 2012 αποφοίτησα από το τμήμα Ψυχολογίας στο Ρέθυμνο.
Αυτή τη στιγμή πραγματοποιώ και τηλεματικές μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο GUGLIELMO MARCONI της Ιταλίας που βρίσκονται σε εξέλιξη - (Master in Psychological Sciences & Techniques - 2 years).Το παρόν Μεταπτυχιακό στην ψυχολογία και στις τεχνικές της έχει εφαρμογές τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα.  Προετοιμάζει κατάλληλα τους επαγγελματίες να εργαστούν σε οργανισμούς και φορείς που παρέχουν βοήθεια και φροντίδα σε άτομα, ομάδες και κοινότητες ενώ τους παρέχει εξειδίκευση στην ψυχοθεραπεία και στις διαδικασίες της.
 Επιπλέον, διαθέτω άδεια ασκήσεως επαγγέλματος από το 2012 και έχω εργαστεί κυρίως εθελοντικά γύρω από τη συγγραφή άρθρων σε περιοδικά και εφημερίδες και website.
Επιπλέον παρέχω εθελοντική συμβουλευτική σε αναγνώστες/στριες των site με τα οποία συνεργάζομαι.
Η κλινική πρακτική μου άσκηση  έγινε με άτομα με ειδικές ανάγκες, αλλά και στον τομέα της ψυχικής υγείας σε δημόσιο Κ.Ψ.Υ.( Κέντρο Ψυχικής Υγείας).
Η πρόσφατη εργασιακή μου εμπειρία ήταν σε ΚΕ.Δ.Δ.Υ. (Κέντρο Διάγνωσης Διαφοροδιάγνωσης και Υποστήριξης), το οποίο ασχολείται με την διάγνωση κυρίως αλλά και υποστήριξη μαθησιακών και αναπτυξιακών διαταραχών.
Η εθελοντική μου δράση αναπτύχθηκε και γύρω από την παρουσίαση ημερίδων που αφορούν τους γονείς και τα παιδιά.





Με ποιο τρόπο μπορώ να βελτιώσω την 
αυτοεκτίμησή μου; Υπάρχει;
Και βέβαια υπάρχει τρόπος για να βελτιώσει ένας άνθρωπος την αυτοεκτίμησή του. Το η θέληση για αλλαγή και δράση. Μόνο τότε τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν και αυτό αφορά πάρα πολλά θέματα και όχι μόνο την αυτοεκτίμηση. Αν είμαστε έτοιμοι να πούμε "όχι" σε αυτό που έχουμε, τότε θα καταφέρουμε να πούμε "ναι" σε κάτι νέο, καινούριο.
πρώτο σημαντικό εργαλείο είναι
Η εικόνα που έχουμε για τον εαυτό μας είναι πολύ σημαντική για την αυτοεκτίμησή μας, καθώς αναφέρεται στις αυτοεξιολογήσεις που κάνουμε. Καθημερινά αξιολογούμε τον εαυτό μας σε διάφορα περιστατικά που συμβαίνουν και είτε τον επαινούμε είτε τον κριτικάρουμε. Πόσο σημαντική είναι για μας η επιτυχία; Γιατί οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν αντοχή στην αποτυχία και την συνδέουν με χαμηλό αίσθημα αξίας του εαυτού; Ήρθε η ώρα να μάθετε να μην κατακρίνετε τον εαυτό σας όταν αποτυγχάνει. Δεχτείτε και τις αποτυχίες στις ζωή σας. Είναι μέρος της ανθρώπινης πραγματικότητας. Πείτε "δεν πειράζει, πάμε παρακάτω" στον εαυτό σας.
Εκείνο που προέχει να κάνετε είναι να γνωρίσετε τον εαυτό σας. Τι σας αρέσει και τι όχι, τι σας εκφράζει, τι σας ταιριάζει, ποιές είναι οι ανάγκες σας, ποίες οι επιθυμίες και τα όνειρά σας. Μιλήστε για τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά σας χωρίς να παινεύεστε ή να κριτικάρεστε. Έπειτα κάντε αυτό που πραγματικά είναι το κλειδί για την ανθρώπινη αρμονία και ισορροπία,"αυτοαποδοχή"Αγαπήστε και δεχτείτε τον εαυτό σας για αυτό που είναι. Το κομμάτι που θέλετε να αλλάξετε και να διορθώσετε είναι και πάλι δικό σας, σας ανήκει και δεν είναι κακό. Το να το αλλάξετε σημαίνει ότι είστε ένας σκεπτόμενος άνθρωπος που επιδιώκει την βελτίωση στη ζωή του και αλλάζοντάς κάποιες πτυχές του θα είναι πιο λειτουργικός. Πάνω από όλα να έχετε στο μυαλό σας ότι αλλάζετε και βελτιώνετε τον ψυχισμό σας σύμφωνα με τα δικά σας θέλω και όχι υπό τις επιταγές και τις προσδοκίες των άλλων. Αναμφίβολα η γνώμη των άλλων είναι πολύ σημαντική, και δεν είναι κακό αυτό, είναι ένας τρόπος να αυτοαξιολογηθούμε. Για παράδειγμα το κριτήριο των καλών διαπροσωπικών σχέσεων μπορεί να μας ενημερώσει για την αυτοεικόνα μας("έχουμε καλές διαπροσωπικές σχέσεις;"...είμαστε κοινωνικά λειτουργικοί). Ωστόσο δεν θα πρέπει να γίνεται εμμονή και αυτοσκοπός("Πρέπει οπωσδήποτε να έχω καλές διαπροσωπικές σχέσεις...αλλιώς δεν αξίζω σαν άνθρωπος και φταίω εγω για αυτήν την κατάσταση...")
Σημασία έχει να εκτιμούμε τους εαυτούς μας. Διαφορετικά την αυτοεκτίμηση θα την λέγαμε ετεροεκτίμηση. Είναι σημαντικό να εκφράζετε τα αληθινά σας συναισθήματα στους γύρω σας, όποια και αν είναι αυτά, προκειμένου να είστε ειλικρινείς με τους εαυτούς σας. Αυτό θα σας επιφέρει πιο υγιείς διαπροσωπικές σχέσεις και συνεπώς θα συνδράμει στην ενίσχυση της αυτοεκτίμησής σας.Παραδεχτείτε το συναίσθημα της ντροπής που πολλές φορές εμφανίζεται και απομονώνει συναισθηματικά το άτομο και το καθιστά υποχείριο κοινωνικών νορμών, επιταγών και προσδοκιών έξω από την δική του σφαίρα. Η παραδοχή του θα οδηγήσει στην "εξαϋλωση" του. Ακόμη να αναγνωρίζετε τις ανάγκες και επιθυμίες και των άλλων ανθρώπων καθώς όλοι έχετε ένα κοινό, την ανθρώπινη φύση. 
Η ανάληψη ευθύνης είναι επίσης πολύ σημαντική για την αύξηση της αυτοεκτίμησης. Είναι αναγκαίο, να συνειδητοποιήσετε ότι την ευθύνη του εαυτού και της ύπαρξής σας την έχετε μόνον εσείς.  Τέλος, δραστηριοποιηθείτε, αξιοποιήστε τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται στην ζωή σας και μην το βάζετε κατω ό,τι και να συμβαίνει.
Τι μπορώ να κάνω για να αντιμετωπίσω την 

κατάθλιψη;




Η κατάθλιψη αντιμετωπίζεται. Σηκωθείτε από το κρεβάτι, επιβληθείτε στον εαυτό σας και σε αυτήν την ματαιωτική αίσθηση, ζητήστε την υποστήριξη των σημαντικών ανθρώπων για εσάς και η λέξη κλειδί εδώ είναι "η κινητοποίηση". Ακριβώς τη στιγμή που σας κατακλύζουν όλα τα αρνητικά και απαισιόδοξα συναισθήματα, εκείνη τη στιγμή είναι αναγκαίο για την βελτίωση της ψυχικής σας υγείας να κινητοποιηθείτε, δρώντας και πραγματοποιώντας πράγματα και δραστηριότητες. Τηλεφωνήστε σε έναν φίλο που σας κάνει να αισθάνεστε όμορφα, βγείτε έξω, κάντε κάτι που συνήθιζε να σας αρέσει, μιλήστε σε κάποιον για αυτά που αισθάνεστε, ζητήστε του να είναι δίπλα σας, γεμίστε το χρόνο σας με δραστηριότητες, γυμναστείτε, θα σας κάνει πολύ καλό όσο και μακρινό να φαντάζει αυτό αυτή τη στιγμή. Επιπλέον, εάν μένετε μόνος /η και δεν έχετε κοινωνικό δίκτυο, πάρτε σπίτι σας ένα κατοικίδιο. Ένας σκύλος είναι αρκετός για να θυμίζει στους ανθρώπους πολλά από το "νόημα της ζωής". Γνωρίστε νέους ανθρώπους, και απαλλαχτείτε από όσους σας προκαλούν άγχος και σας οξύνουν την κατάθλιψή. Απομακρυνθείτε από αυτούς και ανασυγκροτηθείτε πιστεύοντας στον εαυτό σας, βλέποντας τα καλά σημεία του και πιστεύοντας στην βελτίωσή του.
Απευθυνθείτε σε κάποιον ψυχολόγο που μπορεί να σας βοηθήσει σε όλη αυτή τη διαδικασία, αρκεί να αισθανεστε πραγματικά ότι οι συναντήσεις σας είναι βοηθητικές, διαφορετικά βρείτε κάποιον άλλον, που να "κουμπώνετε" καλύτερα. Να είστε αισιόδοξοι και να πιστεύετε στους εαυτούς σας.

Πότε έχω κατάθλιψη;

Η κατάθλιψη είναι μία απολύτως "υπαρκτή παθολογική κατάσταση", η οποία καθορίζεται από βιολογικούς και ψυχολογικούς παράγοντες. Πιο συγκεκριμένα, ο εγκέφαλος στερείται  συγκεκριμένων νευροδιαβιβαστών, όπως αυτός της σεροτονίνης για παράδειγμα και  ως αποτέλεσμα εμφανίζεται ένα πλήθος συμπτωματολογίας. Επιπλέον, ψυχολογικοί παράγοντες όπως ένα τραγικό συμβάν στη ζωή κάποιου, μπορούν να προωθήσουν όλη αυτή τη διαδικασία.Τα συμπτώματα της κατάθλιψης είναι ποικίλα. Καταρχάς, παρουσιάζεται ανηδονία (τίποτα δεν μας ευχαριστεί), παντελής απουσία ενδιαφέροντος για τη ζωή, απουσία νοήματος σε οτιδήποτε, επίμονη απαισιοδοξία, έντονη ματαίωση και παραίτηση, καταστροφολογία, αυτοκτονικός ιδεασμός. 

Επιπλέον επηρεάζονται σημαντικά οι περιοχές του ύπνου και της διατροφής. Ο άνθρωπος που βρίσκεται σε κατάθλιψη δεν έχει όρεξη να φάει, και δεν κοιμάται καλά, ή κοιμάται υπερβολικά πολύ, ή κοιμάται λίγο, ξυπνώντας ανά διαστήματα μέσα στη νύχτα, συνήθως τις πρώτες πρωινές ώρες, αδυνατώντας να ξανακοιμηθεί. Σημαντικό ρόλο εδώ έχει και το άγχος, το οποίο συνοδοιπορεί με την κατάθλιψη.
Η ψυχολογική αίσθηση της θλίψης είναι έντονα παρούσα στη διάρκεια της ημέρας και το άτομο αντιλαμβάνεται ότι δεν είναι λειτουργικό πια.


Ένα εκπληκτικό βιντεάκι, που μας υπερτονίζει την αξία του να "μην τα παρατάς ποτέ". Εκπέμποντας μία παιδικότητα, μας εμπνέει και μας δίνει το κουράγιο να ακολουθούμε τα όνειρά μας και να μην τα εγκαταλείπουμε. Αυτό είναι το ταξίδι της ζωής μας!


Ένα εξαιρετικό ντοκιμαντέρ, σχετικό με την επιβλαβή δράση των ψυχοτρόπων φαρμάκων στον οργανισμό μας, εξηγεί το πλήθος των παρενέργειων που έχει κάθενα από τα φάρμακα τόσο στους ενηλίκους όσο και στα παιδιά .
Τα πιο συνηθισμένα φάρμακα που χορηγούν (ενώ δε θα έπρεπε) οι παθολόγοι, είναι οι βενζοδιαζεπίνες ( lexotanil, tavor, xanax κλπ) , των οποίων οι άνθρωποι κάνουν άσκοπη και υπερβολική χρήση, αγνοώντας πως δηλητηριάζουν τον οργανισμό τους, διογκώνουν το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν, το οποίο φυσικά παραμένει, και προκαλούν άσχημες συνέπειες, όπως αυτή της όψιμης δυσκινησίας.


Μία από τις σπάνιες συνεντεύξεις σε ελληνικό κανάλι, του Ίρβιν Γιάλομ, Αμερικανού Ψυχοθεραπευτή, συγγραφέα και ομότιμου καθηγητή Ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιου του Στάνφορντ. Ο ίδιος αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους εν ζωή εκπροσώπους της Υπαρξιακής Σχολής Ψυχοθεραπείας, ενώ το συγγραφικό του έργο είναι ευρέως αναγνωρισμένο, αγγίζοντας σημαντικά και τους Έλληνες αναγνώστες.



Ο πιο γνωστός ψυχαναλυτής της Λατινικής Αμερικής, ο Χόρχε Μπουκάι, σε μία ολιγόλεπτη συνέντευξη, δίνει τις κύριες κατευθύνσεις του γύρω από τον έρωτα καο τις σχέσεις των ανθρώπων.


Πρόκειται για ένα animation για τις φοβίες μας και την αρνητική τους επίδραση στη ζωή μας. Φτάνει να πέσει μια γλάστρα από το παράθυρο της πολυκατοικίας και μια σειρά από παρανοϊκές αντιδράσεις κάνουν τη ζωή του Ivor να αλλάξει εντελώς. Μετά τη πτώση του φυτού του από το παράθυρο, ο πρωταγωνιστής της ιστορίας παθαίνει εμμονήκαι φοβάται ότι και αυτός θα πέσει. Μία ωραία stop motion ταινία μικρού μήκους που μας θυμίζει ότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε τους φόβους μας και να μάθουμε να ζούμε με αυτούς. Πρόκειται για ταινία αποφοίτησης του Newport Film School. Σχεδόν όλη έγινε από χαρτόνι και ολοκληρώθηκε σε 8 μήνες. Το κείμενο, ο σχεδιασμός και η σκηνοθεσία είναι του Joseph Wallace.

Καλώς ήλθατε στον "psychologo Online" !

Η παρούσα σελίδα αποτελεί έναν οδηγό Συμβουλευτικής Υποστήριξης και Ψυχοεκπαίδευσης πάνω σε θέματα γύρω από την καθημερινότητα που μπορούν να απασχολούν τον καθένα, αλλά και πιο σύνθετα προβλήματα που δυσκολεύουν τις διαπροσωπικές σχέσεις και την ατομική λειτουργικότητα. Ο psychologos online θα παρέχει την πληροφόρηση και την υποστήριξη σε όποιον απευθυνθεί στη σελίδα του. Η παρουσίαση θεμάτων γύρω από τα οικογενειακά και εργασιακά θέματα, όπως και θέματα που αφορούν τον ενδοψυχισμό του ατόμου θα αποτελούν έναν καλό εγχειρίδιο για όποιους θέλουν να ενημερωθούν και να κατευθυνθούν προς την αυτοβελτίωση. Επίσης, η σελίδα δίνει τη δυνατότητα επικοινωνίας μέσω των ερωτήσεων και απαντήσεων, όπου μπορεί κάποιος να εκθέσει το ζήτημα που τον απασχολεί και να έχει μία ειδική συμβουλευτική πάνω σε αυτό.

Σημείωση του επισκέπτη

Διαβάστε άρθρα, ειδήσεις, ενημερωθείτε και οδηγηθείτε στην θετική αλλαγή.
Ρωτήστε για ό,τι σας προβληματίζει, για θέματα που αντιμετωπίζετε στην προσωπική και κοινωνική σας ζωή.
Συμβουλευτείτε τον psychologo online και πάρτε τον έλεγχο της ζωής σας

Στόχος των ειδήσεων

Η παρούσα Ιστοσελίδα προσφέρει ακόμη μία γρήγορη ματιά πάνω στην επιστημονική επικαιρότητα του χώρου της Ψυχολογίας. 
Θα μπορείτε να διαβάζετε επιστημονικά νέα αλλά και ψυχολογικές έρευνες και να ενημερώνεστε γύρω από σημαντικά θέματα, που έχουν αναρτηθεί σε διεθνείς και αξιόπιστες ερευνητικές ιστοσελίδες.

Ο χρόνος, ο καλύτερος γιατρός

Σύμφωνα με μία νέα μελέτη o χωρισμός από έναν άνθρωπο με τον οποίο είναι κάποιος ερωτευμένος, διεγείρει τμήματα του εγκεφάλου που παίζουν ρόλο στην επιβράβευση, στον εθισμό και στην παρακίνηση – γεγονός που εξηγεί γιατί ο πόνος από αυτόν είναι τόσο δύσκολο να ελεγχθεί. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι το εύρημα αυτό εξηγεί τις ακραίες συμπεριφορές που μερικές φορές γεννά η ερωτική απογοήτευση – μεταξύ αυτών την παρακολούθηση του ατόμου που έφυγε, τις αυτοκτονικές τάσεις ή ακόμα και τους φόνους λόγω ερωτικού πάθους.
Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Ράτγκερς στο Νιου Τζέρσι και τρία πανεπιστήμια της Νέας Υόρκης (το Stony Brook, το Yeshiva και το NY State), υπέβαλλαν σε μια εξελιγμένη μορφή μαγνητικής τομογραφίας 15 ετεροφυλόφιλους φοιτητές και φοιτήτριες, τους οποίους είχαν χωρίσει πρόσφατα οι σύντροφοί τους αλλά αυτοί εξακολουθούσαν να είναι τρελά ερωτευμένοι μαζί τους.

Η πηγή του άγχους στον εγκέφαλο..

Μία καινούρια μελέτη που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Stanford υποστηρίζει ότι τα παιδιά που βιώνουν περισσότερο στρες έχουν μεγαλύτερα "κέντρα φόβου", που είναι η περιοχή της αμυγδαλής στον εγκέφαλο. Με τη βοήθεια μαγνητικής τομογραφίας αξιολογήθηκαν οι εγκέφαλοι αγχωδών παιδιών, οι οποίοι όπως φάνηκε διαθέτουν μεγαλύτερη αμυγδαλή και συνδεσιμότητα με τις περιοχές της προσοχής και την συναισθηματικής αντίληψης.
Συνεπώς το άγχος εξηγείται βιολογικά από τους ερευνητές του Πανεπιστημίου του Stanford, οι οποίοι αποσαφηνίζουν ότι εξαρτάται από τη δομή του ανθρώπινου εγκεφάλου. Εάν η περιοχή του φόβου αλλά και της συνδεσιμότητας της με την γνωστική διεργασία της προσοχής και της συναισθηματικής συνείδησης είναι μεγάλες σε μέγεθος, τότε τα επίπεδα άγχους θα είναι υψηλά.
Με λίγα λόγια, το άγχος εκτός των άλλων είναι και θέμα κατασκευής.
Επιπλέον οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Stanford τονίζουν ότι η κατανόηση του τρόπου επίδρασης του παιδικού άγχους στις περιοχές φόβου του εγκεφάλου θα επιφέρει τεράστια πρόοδο στην  νευροαναπτυξιακή εξήγηση του άγχους στους ανθρώπους.
Άρα σύμφωνα πάντα με τους ίδιους το κλειδί της θεραπείας στο άγχος των παιδιών είναι αυτό το "κέντρο φόβου".  

Πρόσφατη έρευνα βασισμένη στην σχέση κατάθλιψης και Άνοιας


Όπως επισημαίνει η επιστημονική κοινότητα η σχέση κατάθλιψης και Άνοιας είναι απολύτως υπαρκτή.Επιστημονικό Βρετανικό περιοδικό Ψυχιατρικήςεπιβεβαιώνει ότι η κατάθλιψη φαίνεται να είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας για την εμφάνιση Άνοιας. Πρόσφατα δεδομένα, καταδεικνύουν πως η άμεση θεραπεία της κατάθλιψης μπορεί να ελαχιστοποιήσει τις πιθανότητες απόκτησης Άνοιας στην μετέπειτα ενήλικη ζωή.
Η επιστημονική κοινότητα εντοπίζει πως οι ορμόνες που απελευθερώνονται στον εγκέφαλο από την παρουσία κατάθλιψης, παρεμβαίνουν σημαντικά στην ικανότητα μάθησης και μνήμης.      

Επιστημονική μελέτη για την επίδραση του άγχους των γονιών στα παιδιά

Τα παιδιά αγχώνονται και ανησυχούν ολοένα και περισσότερο. Μέρος αυτού του άγχους έχει να κάνει με την αυξημένη πίεση να διαπρέψουν στο σχολείο, στα αθλήματα και στις εξωσχολικές δραστηριότητες. Μέρος όμως έχει να κάνει και με τους γονείς.
Όπως και τα περισσότερα προβλήματα ψυχικής και σωματικής υγείας, το άγχος μπορεί να είναι κληρονομικό. Κάποια παιδιά είναι πιο ευάλωτα στο άγχος εξαιτίας των "αγχοτικών γονιών τους".
Σύμφωνα με την Golda Ginsburg, ψυχολόγου του Πανεπιστημίου της Ιατρικής Σχολής του John Hopkins, που μελετά το άγχος στην παιδική ηλικία, τα παιδιά των οποίων οι γονείς δυσκολεύονται με το άγχος έχουν απο 2 - 7 περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν τα ίδια μία αγχώδη διαταραχή.
Σημασία έχει λοιπόν για τα παιδιά, το πως οι γονείς τους βλέπουν τον κόσμο. Εάν τον βλέπουν ως ένα τρομακτικό μέρος, το ίδιο θα κάνουν και τα παιδιά. Οι γονείς αποτελούν πρότυπο πολλών συμπεριφορών για τα παιδιά, συμεριλαμβανομένου και του άγχους. Έτσι αν ένας γονιός εκδηλώνει άγχος βλέποντας ένα ποντίκι και πηδά πάνω σε ένα τραπέζι, γνωρίζουμε ότι τα παιδιά του έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν τον ίδιο φόβο για τα ποντίκια. 
Το άγχος είναι ένα φυσιολογικό ανθρώπινο συναίσθημα που εμφανίζεται σε διάφορες προκλήσεις όπως η συμμετοχή σε μία δοκιμασία. Ωστόσο σε πιο σοβαρές μορφές μπορεί να είναι εξουθενωτικό. Το άγχος το οποίο παρεμβαίνει και εμποδίζει τις καθημερινές δραστηριότητες της ζωής μας μπορεί να είναι ένδειξη αγχώδους διαταραχής.
Πηγή : Αμερικάνικη Ψυχολογική Εταιρεία (APA)

"ΣΤΡΕΣ " ! Υπάρχει τρόπος να απαλλαγούμε από αυτό;

Αναμφίβολα το στρες είναι μια έννοια γνωστή σε όλους. Οι περισσότεροι άνθρωποι παραπονιούνται ότι πάσχουν από στρες και πως αυτό επηρεάζει την καθημερινότητά τους σε μεγάλο βαθμό. Παρατηρείται λοιπόν μία γενικευμένη τάση απόδοσης στο στρες, όλων των προβλημάτων - σωματικών και ψυχολογικών – που αντιμετωπίζει κάποιος. Γνωρίζουμε όμως τι ακριβώς είναι το στρες; Πώς καταφέρνει να επηρεάζει την καθημερινότητά μας; Γιατί συμβαίνει αυτό; Μπορούμε να παρέμβουμε ή θα εξακολουθήσουμε να το προσεγγίζουμε γενικευμένα και παθητικά;

"Συναισθηματική Νοημοσύνη"

Η λέξη νοημοσύνη μας παραπέμπει όλους στο "μυαλό" που έχει κάποιος. Όταν λέμε ότι είναι υψηλής νοημοσύνης, τότε σημαίνει ότι είναι αρκετά έξυπνος, ενώ όταν λέμε ότι η νοημοσύνη του είναι χαμηλή τότε σημαίνει ότι δεν είναι και τόσο έξυπνος. Ωστόσο δεν έχουμε αποσαφηνίσει σε ποιό είδος νοημοσύνης αναφερόμαστε.

Τα κανάλια νοημοσύνης ενός ανθρώπου είναι δύο. Το ένα αναφέρεται στην νοημοσύνη ευφυϊας, δηλαδή το γνωστό σε όλους IQ (Intelligence Quotient)ενώ τ άλλο αφορά στην συναισθηματική νοημοσύνη  EQ (Emotional Quotientτων ανθρώπων, δηλαδή την ικανότητα των ανθρώπων να αντιλαμβάνονται, να εκτιμούν και να διαχειρίζονται τα συναισθήματά τους και τα συναισθήματα των άλλων.  Οι δύο δείκτες νοημοσύνης δεν είναι απαραίτητο να συμβαδίζουν και να συνάδουν. Μπορεί κάποιος να είναι επιτυχημένος επαγγελματικά, να είναι πολύ έξυπνος και έχει αρτιότατο τρόπο επαγωγικής και παραγωγικής σκέψης, άψογης ικανότητας της μνήμης κλπ., αλλά να αδυνατεί να διαχειριστεί τον θυμό, την απογοήτευση και την ματαίωση ή να συναισθανθεί τον συνάνθρωπό του. Επιπλέον ένας συναισθηματικά υψηλός νοήμων άνθρωπος είναι δυνατό να μπορεί να είναι σε θέση να ελέγχει τα συναισθήματά του αλλά να έχει χαμηλή ικανότητα συγκέντρωση, προσοχής και μνήμης. Συνεπώς μιλάμε για δύο διαφορετικούς δείκτες νοημοσύνης, τον συναισθηματικό και τον δείκτη ευφυϊας.

"Το σπίτι της γερής σχέσης"



SRHupdated (345x385)

Στο προηγούμενο άρθρο μου, σας μίλησα για τις βασικές αρχές της επιτυχούς επικοινωνίας στα ζευγάρια, σύμφωνα με τον Gottman και τη θεραπεία ζευγαριών. Όπως διαπίστωσα υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση γύρω από το θέμα των σχέσεων και συγκεκριμένα της θεραπείας ζευγαριών, και για αυτό σήμερα γράφω πιο εκτεταμένα γύρω από τις σχέσεις και συγκεκριμένα το "τι κάνει μία σχέση να διαρκέσει", έτσι όπως επισημαίνει ο θεωρητικός των σχέσεων, και ψυχολόγος Gottman. 

"Οι βασικές αρχές στη θεραπεία ζευγαριών "(couples therapy)

Σύμφωνα με τον Gottman, ομότιμο καθηγητή Ψυχολογίας γνωστό για τη δουλειά του πάνω στην συζυγική σταθερότητα και στην ανάλυση των σχέσεων, επτά βασικές αρχές διέπουν την ομαλή επικοινωνία στη θεραπεία των ζευγαριών και τα οδηγούν σε ψυχοσυναισθηματική ανέλιξη και βελτίωση της διάδρασης των δύο συντρόφων. Διαβάστε προσεκτικά και εφαρμόστε στην καθημερινή επικοινωνία σας τα επτά βήματα για να εξασφαλίσετε την εσωτερική ισορροπία σας και κατεπέκταση μία ευτυχισμένη σχέση.

"Νίκησε την Αναβλητικότητα !"


Η αναβλητικότητα είναι παρούσα στη ζωή πολλών ανθρώπων και καθιστά τόσο την ψυχολογία τους όσο και την καθημερινότητά τους δυσλειτουργική. Τι συμβαίνει όμως ακριβώς; Τι κρύβεται πίσω από την τάση "να μην αρχίζουμε" ο,τιδήποτε μας κάνει να αισθανόμαστε ότι απαιτεί πολύ από την ενέργεια, την αφοσίωση, και το χρόνο μας; γιατί το αφήνουμε για αργότερα; Τι μπορεί να "συγκαλύπτει" το άτομο με την αποφυγή της εκκίνησης και ολοκλήρωσης ενός στόχου; Τι μας κάνει να απομακρυνόμαστε από αυτό που θέλουμε να κάνουμε;

"Βάλτε τα όρια σας ..."


Όρια και διαπροσωπικές σχέσεις. Πόσο δύσκολο είναι είναι για κάποιον να βάλει τα όριά του στους άλλους; Τί σημαίνει αυτό για εκέινον αλλά και για αυτούς που οριοθετεί; Οι άνθρωποι δυσκολεύονται να θέσουν όρια και αυτό γίνεται πηγή πολλών προβλημάτων και δυσκολιών. Είναι πράγματι τόσο δύσκολο να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας;
Η οριοθέτηση έχει δύο διαστάσεις. Η πρώτη αφορά σε αυτούς που χρειάζονται να εκπαιδευτούν προκειμένου να θέτουν όρια στους άλλους. Η δεύτερη έχει να κάνει με όσους πρέπει να εκπαιδευτούν ώστε να βάζουν όρια στον εαυτό τους και να μην παραβιάζουν αυτά των άλλων. Η διεκδικητικότητα είναι κάτι που οφελεί εφόσον δεν παραβιάζει κανενός τα δικαιώματα. Όταν η συμπεριφορά είναιπαθητική, τότε το άτομο δεν υπερασπίζεται τα δικά του συμφέροντα, τα οποία και θυσιάζει στο βωμό των "ξένων συμφερόντων". Μιλώντας για επιθετικήσυμπεριφορά, αναφερόμαστε στο αντίθετο ακριβώς. Τα ατομικά δικαιώματα και συμφέροντα, προβάλονται από το άτομο με τέτοιο τρόπο ώστε περιφρονεί, καταπατά και παραβιάζει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των γύρω.

"Μιλώντας για ψυχολογία..."


Ξεκινώντας να γράφω στο blog του psychologou online, θα ήθελα να εισαγάγω τον αναγνώστη στο χώρο της Ψυχολογίας, προκειμένου να γίνει μία "πρώτη γνωριμία" και να αποσαφηνιστεί τί κάνει ένας ψυχολόγος.
Αναμφίβολα, ο όρος είναι ιδιαίτερα "σαγηνευτικός" και παράλληλα προκαλεί δέος σε όποιον τον ακούει.
Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός πως η επιστήμη της Ψυχολογίας θέλει τις απαιτούμενες συνθήκες προκειμένου να εφαρμοστεί καθώς δεν είμαι μία διαδικασία που μπορεί να εφαρμοστεί "στο πόδι". Στην ψυχοθεραπεία συγκεκριμένα θα πρέπει να υπάρξει το κατάλληλο περιβάλλον και η δημιουργία της αυθεντικής θεραπευτικής σχέσης.