Ξεκινώντας να γράφω στο blog του psychologou online, θα ήθελα να εισαγάγω τον αναγνώστη στο χώρο της Ψυχολογίας, προκειμένου να γίνει μία "πρώτη γνωριμία" και να αποσαφηνιστεί τί κάνει ένας ψυχολόγος.
Αναμφίβολα, ο όρος είναι ιδιαίτερα "σαγηνευτικός" και παράλληλα προκαλεί δέος σε όποιον τον ακούει.
Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός πως η επιστήμη της Ψυχολογίας θέλει τις απαιτούμενες συνθήκες προκειμένου να εφαρμοστεί καθώς δεν είμαι μία διαδικασία που μπορεί να εφαρμοστεί "στο πόδι". Στην ψυχοθεραπεία συγκεκριμένα θα πρέπει να υπάρξει το κατάλληλο περιβάλλον και η δημιουργία της αυθεντικής θεραπευτικής σχέσης.
Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός πως η επιστήμη της Ψυχολογίας θέλει τις απαιτούμενες συνθήκες προκειμένου να εφαρμοστεί καθώς δεν είμαι μία διαδικασία που μπορεί να εφαρμοστεί "στο πόδι". Στην ψυχοθεραπεία συγκεκριμένα θα πρέπει να υπάρξει το κατάλληλο περιβάλλον και η δημιουργία της αυθεντικής θεραπευτικής σχέσης.
Στην ουσία, αυτό που προσπαθεί να επιτύχει ένας επαγγελματίας ψυχολόγος είναι να βοηθήσει τον θεραπευόμενό του να βρεί την δύναμη να αναλάβει την ευθύνη του εαυτού του και να αναζητήσει την προσωπική του ελευθερία, χρησιμοποιώντας τις δικές του δυνάμεις. Δεν τον κατευθύνει, ούτε του λέει τί να κάνει στη ζωή του. Τον βοηθά να κατανοήσει καλύτερα τί συμβαίνει μέσα του και να κατευθύνει μόνος του τη ζωή του.
Αναφορικά με την ψυχολογία, την ψυχανάλυση και την ψυχοθεραπεία, επειδή επικρατεί μία τεράστια σύγχυση στους όρους, θα ήθελα σε αυτό το σημείο να επισημάνω τί είναι το καθένα.
Η Ψυχολογία είναι η επιστήμη αυτή καθε αυτή, χωρίς καμία ειδικότητα. Ψυχολόγος είναι αυτός που έχει το γραφείο του και βλέπει τους θεραπευόμενους του, ψυχολόγος είναι και αυτός που χορηγεί ψυχομετρικά τέστ σε κάποια εταιρεία ή σε κάποιον δημόσιο φορέα, ψυχολόγος είναι και αυτός που συμβουλεύει μία επιχείρηση για την αύξηση της εργασιακής αποδοτικότητας του προσωπικού της αλλά και για τις επιχειρηματικές πρακτικές της. Ψυχολόγος είναι αυτός που αναλαμβάνει την διάγνωση και την αποκατάσταση μαθησιακών δυσκολιών στους μαθητές. Όλοι είναι ψυχολόγοι, αυτό που τους κάνει να διαφέρουν είναι η ειδικότητά τους. Για παράδειγμα, έχουμε τους κλινικούς ή συμβουλευτικούς ψυχολόγους, τους ψυχομέτρες, τους ψυχολόγους εργασίας ή βιομηχανικούς ψυχολόγους, τους σχολικούς ψυχολόγους κλπ.. Υπάρχουν αρκετές ειδικότητες που έχουν να κάνουν με το αντικείμενο ενασχόλησης. Όσον αφορά τους θεραπευτές, αυτούς δηλαδή που δέχονται κόσμο για διάγνωση και θεραπεία στο γραφείο τους, αυτοί είναι οι Ψυχοθεραπευτές και ο καθένας αποκτά μία ειδικότητα (π.χ.κλινικος,συμβουλευτικός) και ακολουθεί ένα μοντέλο θεραπείας. Για παράδειγμα μπορεί να ακολουθεί το μοντέλο της ψυχανάλυσης, μπορεί όμως και όχι, ίσως ακολουθεί το γνωστικο-συμπεριφοριστικό μοντέλο ή το μοντέλο gestalt , ή το συστημικό μοντέλο κλπ. Υπάρχουν και άλλα που οι επαγγελματίες θεραπευτές μπορούν να αναγνωρίσουν σε αυτό το σημείο με ευκολία. Εκείνο που έχει σημασία να γίνει κατανοητό είναι ότι η ψυχοθεραπεία είναι μία από τις πιο απαραίτητες για την ανέλιξη και βελτίωση του ατόμου διαδικασία, που μόνο καλό μπορεί να αποφέρει, ακόμα και αν χρειαστεί να περάσει κανείς από δύσβατα μονοπάτια. Στο τέλος ο προορισμός είναι η απόλυτη λύτρωση και σίγουρα αξίζει τον κόπο.
Συνοψίζοντας, εκείνο που θα πρέπει να κρατήσει κανείς είναι ότι ολα αυτά που μας προσφέρει η ψυχολογία μόνο στην βελτίωση μπορούν να οδηγήσουν, συνεπώς γνωρίστε, διαβάστε, ενημερωθείτε, ρωτήστε και απευθυνθείτε για ότι μπορεί να βελτιώσει εσάς και τις σχέσεις με τους γύρω σας, είτε αυτοί είναι "οι σημαντικοί άλλοι", είτε όχι. Πορευθείτε με σοφία...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου