Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2014

"Το σπίτι της γερής σχέσης"



SRHupdated (345x385)

Στο προηγούμενο άρθρο μου, σας μίλησα για τις βασικές αρχές της επιτυχούς επικοινωνίας στα ζευγάρια, σύμφωνα με τον Gottman και τη θεραπεία ζευγαριών. Όπως διαπίστωσα υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση γύρω από το θέμα των σχέσεων και συγκεκριμένα της θεραπείας ζευγαριών, και για αυτό σήμερα γράφω πιο εκτεταμένα γύρω από τις σχέσεις και συγκεκριμένα το "τι κάνει μία σχέση να διαρκέσει", έτσι όπως επισημαίνει ο θεωρητικός των σχέσεων, και ψυχολόγος Gottman. 

Εάν και εφόσον βρίσκεστε σε μία σχέση που σας ενδιαφέρει πραγματικά και επιθυμείτε και οι δύο να διαρκέσει, καθώς τα συναισθήματα σας χαρακτηρίζονται από γνησιότητα και δεν είναι αποτέλεσμα συναισθηματικής εξάρτησης και ατομικών συμπλεγμάτων και ανασφαλειών ακολουθείστε το μονοπάτι της ευτυχισμένης σχέσης. Τα ζευγάρια θα πρέπει να γίνετε καλύτεροι φίλοι, να μάθετε να διαχειρίζεστε τις εντάσεις και να δημιουργείτε τρόπους να αλληλοϋποστηρίζεστε και να ελπίζετε για το μέλλον. Για να επιτευχθεί αυτό, χρειάζεται να δώσετε προσοχή σε αυτό που ο Gottman ονομάζει "Το σπίτι της γερής σχέσης". Σε αυτό το σημείο θα παραθέσω αριθμητικά τα θεμέλια της γερής σχέσης.
1)Χτίστε χάρτες αγάπης. Πόσο καλά γνωρίζετε την ψυχολογία του συντρόφου σας, την ιστορία του, τις ανησυχίες του, τα άγχη του, τις χαρές του, τις ελπίδες του; 
2)Μοιραστείτε στοργή και θαυμασμό , δλδ. το αντίδοτο της περιφρόνησης. Αυτό το επίπεδο εστιάζει στην ποσότητα της στοργής και σεβασμού μέσα σε μία σχέση. Για να ενισχύσετε την στοργή και τον θαυμασμό, εκφράστε και οι δύο σύντροφοι εκτίμηση και σεβασμό ο ένας στον άλλον.   
3)Στραφείτε ο ένας προς τον άλλον. Δηλώστε τις ανάγκες σας, να είστε ενήμεροι των προσφορών - νύξεων για επαφή και να ανταποκρίνεστε σε αυτές. Αντιδράστε με υπεύθυνο, ενδιαφέρον και γεμάτο αγάπη τρόπο σε μία  τέτοια "πρόσκληση" για συναισθηματική σύνδεση. Οι μικρές στιγμές της καθημερινότητας είναι στην πραγματικότητα τα δομικά στοιχεία της σχέσης. Αυτό περιλαμβάνει τις ειλικρινείς δηλώσεις : 
  • Σε ακούω.
  • Ενδιαφέρομαι για σένα. 
  • Σε καταλαβαίνω (ή θα ήθελα να...σε καταλαβαίνω περισσότερο). 
  • Είμαι στο πλευρό σου.
  • Θα ήθελα να σε βοηθήσω (αν μπορώ ή όχι). 
  • Σε αποδέχομαι (ακόμα κι αν δεν συμφωνώ με τη συμπεριφορά σου). 
Αν θέλετε να οικοδομήσετε μια βαθύτερη συναισθηματική σύνδεση,στραφείτε προς τον σύντροφό σας, όσο πιο συχνά μπορείτε.
4)Υιοθετείστε θετική προοπτική. Η παρουσία μίας θετικής προσέγγισης είναι απαραίτητη για την επίλυση του προβλήματος καθώς και την επιτυχία των διορθωμένων προσπαθειών.
5)Διαχειριστείτε την σύγκρουση. Κατανοείστε ότι υπάρχει μία ειδοποιός διαφορά στο χειρισμό αέναων, και διαρκών προβλημάτων και επιλύσιμων προβλημάτων. Όπως ανέφερα και στις βασικές αρχές της επικοινωνίας στο ζευγάρι {Οι βασικές αρχές στη θεραπεία ζευγαριών (couples therapy)}, προτιμήστε να πείτε "διαχειρίζομαι" το πρόβλημα και τη σύγκρουση, παρά το "λύνω".Θυμηθείτε, η σύγκρουση μέσα στη σχέση είναι φυσιολογική και έχει και τις λειτουργικές και θετικές πτυχές της.
6)Κάντε τα όνειρα πραγματικότητα. Δημιουργείστε μία ατμόφαιρα που να ενθαρύνει και τους δύο να μιλήσετε ειλικρινά σχετικά με τις ελπίδες, τις αξίες, τις πεποιθήσεις, τα ιδανικά, και τις φιλοδοξίες σας.
7)Δώστε σημασία στο "μοίρασμα" (share). Κατανοήστε σημαντικές προοπτικές, αντιλήψεις, αφηγήσεις, ιστορίες και μεταφορές σχετικές με τη σχέση σας. Να είστε ενεργητικοί ακροατές.
8)Εμπιστοσύνη. Αυτή είναι μία κατάσταση που συμβαίνει όταν ένα άτομο ξέρει ότι ο/η σύντροφός του δρά και σκέφτεται με σκοπό να αυξήσει τα ενδιαφέροντα  και τα πλεονεκτήματα του συντρόφου του και όχι μόνο τα δικά του. Με άλλα λόγια, αυτό σημαίνει, ότι "ο σύντροφός μου έχει τη στήριξή μου και εγώ τη δική του" , καθώς επίσης, "δεν κοιτώ μόνο τον εαυτό μου, ούτε εκείνος/η τον δικό του". Η εμπιστοσύνη συμπορεύεται με την αμοιβαιότητα και συνεπάγεται,  το να "αφήνεσαι" στον άλλον γιατί γνωρίζεις ότι θα σε φροντίζει όπως τον εαυτό του και το ίδιο γνωρίζει και εκείνος για σένα.
9)Δέσμευση. Σε κάποιους που αποφεύγουν να δεσμευτούν και βασανίζονται απο φοβοδέσμευση, αυτή η λέξη ακούγεται τρομακτική. Ωστόσο μιλώντας για δέσμευση οι ψυχολόγοι δεν εννοούμε "φυλακή". Μιλάμε απλώς για την πίστη ότι η σχέση σου με τον σύντροφό σου είναι ένα ταξίδι ζωής για σένα, με τα καλά και τα άσχημα  (τα οποία μπορούν να βελτιωθούν πάντα, εάν το θέλει κανείς). Η δέσμευση σημαίνει να λατρεύεις τα θετικά χαρακτηριστικά του συντρόφου σου και να είσαι ευγνώμων, συγκρίνοντάς τον ευνοϊκά με πραγματικούς ή φανταστικούς άλλους, και όχι να μεγενθύνεις τις αρνητικές ιδιότητές του, καλλιεργώντας δυσαρέσκεια και συγκρίνοντάς τον δυσμενώς με πραγματικούς ή φανταστικούς άλλους. Με απλά λόγια δέσμευση είναι η εξύψωση του συντρόφου σου και της σχέσης σου μαζί του.
Βάλτε τα θεμέλια, για να έχετε μία γερή σχέση που να αντέχει στο χρόνο και τις δυσκολίες και συμπορευθείτε πλαί στον σύντροφό σας με την ψυχοσυναισθηματική και φυσική παρουσία σας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου