Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2014

Με ποιο τρόπο μπορώ να βελτιώσω την 
αυτοεκτίμησή μου; Υπάρχει;
Και βέβαια υπάρχει τρόπος για να βελτιώσει ένας άνθρωπος την αυτοεκτίμησή του. Το η θέληση για αλλαγή και δράση. Μόνο τότε τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν και αυτό αφορά πάρα πολλά θέματα και όχι μόνο την αυτοεκτίμηση. Αν είμαστε έτοιμοι να πούμε "όχι" σε αυτό που έχουμε, τότε θα καταφέρουμε να πούμε "ναι" σε κάτι νέο, καινούριο.
πρώτο σημαντικό εργαλείο είναι
Η εικόνα που έχουμε για τον εαυτό μας είναι πολύ σημαντική για την αυτοεκτίμησή μας, καθώς αναφέρεται στις αυτοεξιολογήσεις που κάνουμε. Καθημερινά αξιολογούμε τον εαυτό μας σε διάφορα περιστατικά που συμβαίνουν και είτε τον επαινούμε είτε τον κριτικάρουμε. Πόσο σημαντική είναι για μας η επιτυχία; Γιατί οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν αντοχή στην αποτυχία και την συνδέουν με χαμηλό αίσθημα αξίας του εαυτού; Ήρθε η ώρα να μάθετε να μην κατακρίνετε τον εαυτό σας όταν αποτυγχάνει. Δεχτείτε και τις αποτυχίες στις ζωή σας. Είναι μέρος της ανθρώπινης πραγματικότητας. Πείτε "δεν πειράζει, πάμε παρακάτω" στον εαυτό σας.
Εκείνο που προέχει να κάνετε είναι να γνωρίσετε τον εαυτό σας. Τι σας αρέσει και τι όχι, τι σας εκφράζει, τι σας ταιριάζει, ποιές είναι οι ανάγκες σας, ποίες οι επιθυμίες και τα όνειρά σας. Μιλήστε για τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά σας χωρίς να παινεύεστε ή να κριτικάρεστε. Έπειτα κάντε αυτό που πραγματικά είναι το κλειδί για την ανθρώπινη αρμονία και ισορροπία,"αυτοαποδοχή"Αγαπήστε και δεχτείτε τον εαυτό σας για αυτό που είναι. Το κομμάτι που θέλετε να αλλάξετε και να διορθώσετε είναι και πάλι δικό σας, σας ανήκει και δεν είναι κακό. Το να το αλλάξετε σημαίνει ότι είστε ένας σκεπτόμενος άνθρωπος που επιδιώκει την βελτίωση στη ζωή του και αλλάζοντάς κάποιες πτυχές του θα είναι πιο λειτουργικός. Πάνω από όλα να έχετε στο μυαλό σας ότι αλλάζετε και βελτιώνετε τον ψυχισμό σας σύμφωνα με τα δικά σας θέλω και όχι υπό τις επιταγές και τις προσδοκίες των άλλων. Αναμφίβολα η γνώμη των άλλων είναι πολύ σημαντική, και δεν είναι κακό αυτό, είναι ένας τρόπος να αυτοαξιολογηθούμε. Για παράδειγμα το κριτήριο των καλών διαπροσωπικών σχέσεων μπορεί να μας ενημερώσει για την αυτοεικόνα μας("έχουμε καλές διαπροσωπικές σχέσεις;"...είμαστε κοινωνικά λειτουργικοί). Ωστόσο δεν θα πρέπει να γίνεται εμμονή και αυτοσκοπός("Πρέπει οπωσδήποτε να έχω καλές διαπροσωπικές σχέσεις...αλλιώς δεν αξίζω σαν άνθρωπος και φταίω εγω για αυτήν την κατάσταση...")
Σημασία έχει να εκτιμούμε τους εαυτούς μας. Διαφορετικά την αυτοεκτίμηση θα την λέγαμε ετεροεκτίμηση. Είναι σημαντικό να εκφράζετε τα αληθινά σας συναισθήματα στους γύρω σας, όποια και αν είναι αυτά, προκειμένου να είστε ειλικρινείς με τους εαυτούς σας. Αυτό θα σας επιφέρει πιο υγιείς διαπροσωπικές σχέσεις και συνεπώς θα συνδράμει στην ενίσχυση της αυτοεκτίμησής σας.Παραδεχτείτε το συναίσθημα της ντροπής που πολλές φορές εμφανίζεται και απομονώνει συναισθηματικά το άτομο και το καθιστά υποχείριο κοινωνικών νορμών, επιταγών και προσδοκιών έξω από την δική του σφαίρα. Η παραδοχή του θα οδηγήσει στην "εξαϋλωση" του. Ακόμη να αναγνωρίζετε τις ανάγκες και επιθυμίες και των άλλων ανθρώπων καθώς όλοι έχετε ένα κοινό, την ανθρώπινη φύση. 
Η ανάληψη ευθύνης είναι επίσης πολύ σημαντική για την αύξηση της αυτοεκτίμησης. Είναι αναγκαίο, να συνειδητοποιήσετε ότι την ευθύνη του εαυτού και της ύπαρξής σας την έχετε μόνον εσείς.  Τέλος, δραστηριοποιηθείτε, αξιοποιήστε τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται στην ζωή σας και μην το βάζετε κατω ό,τι και να συμβαίνει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου