Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2015

"Εθισμός και Κοινωνική ζωή"

Τι είναι αυτό που προκαλεί εθισμό στον άνθρωπο; Είναι τα ναρκωτικά, και συγκεκριμένα όλες οι ψυχοτρόπες ουσίες και η χρήση τους;
Όσοι προσπαθήσουν να απαντήσουν στην ερώτηση θετικά θα σφάλλουν. Τα πιο πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ότι ο εθισμός προκαλείται και ενισχύεται από άλλους παράγοντες και όχι από τις χημικές ουσίες αυτές καθεαυτές. Κάτι τέτοιο αποτελεί επανάσταση και στρέφει τη προσοχή μας στη φύση των παραγόντων αυτών, οι οποίοι είναι κυρίως κοινωνικοί και περιβαλλοντικοί. Με λίγα λόγια, το κοινωνικό περιβάλλον και οι η κοινωνική ζωή είναι καθοριστικής σημασίας και συνδέονται με τον εθισμό στις ψυχοτρόπες ουσίες.
Εκείνο που φαίνεται είναι ότι η απουσία υγιούς κοινωνικής ζωής και σχέσεων οδηγεί τους ανθρώπους στον εθισμό. Στο βίντεο παρουσιάζεται η ιδέα πώς εάν αλλάξουμε το περιβάλλον ενός εθισμένου ατόμου και ενισχύσουμε την κοινωνικότητά του και την ενσωμάτωσή του στο σύνολο μπορούμε να το απομακρύνουμε από τη χρήση ουσιών.
Η απομόνωση και η περιθωριοποίηση οδηγούν πιο βαθιά στον εθισμό, ο οποίος είναι απόρροια περισσότερο κοινωνιοψυχολογικών παραγόντων, παρά βιολογικών.
Η σημασία του υγιούς κοινωνικού πλαισίου είναι μεγάλη για όλους τους ανθρώπους, πόσο μάλλον για όσους αναζητούν τα κλείσουν τις πληγές της μοναξιάς τους μέσα από τον εθισμό.

Δείτε το βίντεο για περισσότερες πληροφορίες έτσι όπως τις μεταδίδει ο Johann Hari στο βιβλίο του "Chasing The Scream: The First and Last Days of the War on Drugs." 
Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στο www.chasingthescream.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου