Τετάρτη 24 Δεκεμβρίου 2014

"Η μελαγχολία των Χριστουγέννων" - tips για να την αποφύγετε για φέτος-


Τα Χριστούγεννα είναι μέρες χαράς, αγάπης και πλήθους θετικών συναισθημάτων. Ωστόσο, πολλές φορές οι άνθρωποι γεμίζουν με μελαγχολία αυτές τις μέρες ή ακόμη και κατάθλιψη. Είναι μία περίοδος που οι άνθρωποι συγκεντρώνονται όλοι μαζί, περνούν χρόνο με τους αγαπημένους και "σημαντικούς άλλους" της ζωή τους, κατακλύζονται από αναμνήσεις παιδικής ηλικίας - τα Χριστούγεννα είναι αξέχαστα για κάθε παιδί - , επιδίδονται σε εθιμοτυπικές δραστηριότητες, οι οποίες εντείνουν το αίσθημα των Χριστουγέννων, έχουν την τύχη και ευκαιρία να αισθανθούν τη φροντίδα αλλά και να φροντίσουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Όλα αυτές οι ενέργειες, προσδίδουν μεγάλη χαρά στο άτομο, καθώς το γεμίζουν με την "αίσθηση του ανήκειν" - σημαντικό εφόδιο για την ψυχοκοινωνική υγεία και αυτοπεποίθησή του - ,το γεμίζουν επιπλέον με πλήθος θετικών συναισθημάτων, τα οποία το λυτρώνουν ψυχοσυναισθηματικά,  με την αίσθηση ότι ότι είναι απαραίτητο, και τέλος το κινητοποιούν με πλήθος δραστηριοτήτων. Όλα τα παραπάνω βοηθούν σημαντικά δημιουργώντας ένα ψυχοκινητικό κλίμα μέσα μας και κάνοντάς μας να αισθανόμαστε ζωντανοί.
Ωστόσο, οι μέρες αυτές εκτός από την πρόκληση θετικών συναισθημάτων, εγείρουν και την παρουσίαση αρνητικών, όπως μελαγχολία, ματαίωση, θλίψη, αίσθημα ανεπάρκειας, αίσθημα ανικανοποίητου, έλλειψη ενδιαφέροντος για ζωή, αδράνεια κλπ.. - Δεν είναι κακό αυτό! Είναι γνωστό ότι  οτιδήποτε αισθανόμαστε έχει το λόγο του και το μόνο που δε θα πρέπει να κάνουμε είναι να ενοχοποιούμε τους εαυτούς μας. -
Συνήθως αυτά παρουσιάζονται σε μοναχικούς ανθρώπους περισσότερο, ακριβώς επειδή δεν έχουν ένα περιβάλλον σαν και αυτό που περιέγραψα στην αρχή.
Βέβαια όπως και με τα περισσότερα πράγματα, δεν υπάρχει κανόνας σε αυτό. Με λίγα λόγια, και ανάλογα με την περίπτωση φυσικά, υπάρχουν άνθρωποι που αν και δεν είναι μόνοι τους, βιώνουν κοινωνική μοναξιά σε ψυχοσυναισθηματικό επίπεδο και για αυτό παρόλο που έχουν οικογένεια και φίλους και γνωστούς στις γιορτές, αισθάνονται μόνοι και βιώνουν έντονα αρνητικά συναισθήματα.
Κάτι τέτοιο απορρέει στο ότι δεν εκφράζονται ή στο ότι δεν τους κατανοεί το περιβάλλον τους ή και τα δύο.
Πάντως η "μελαγχολία των γιορτών" δεν έχει πρόσωπο. Συμβαίνει σε οποιονδήποτε νιώθει μόνος, ανεπαρκής, ανικανοποίητος, ματαιωμένος κλπ.
Ποιο το μυστικό εδώ??
Αναζητήστε αγαπημένα πρόσωπα, που μπορείτε να μιλήσετε και να νιώσετε όμορφα κοντά τους. Μιλήστε για ότι σας προβληματίζει, αναζητήστε δραστηριότητες που σας ευχαριστούν, μην επιλέγετε την μοναξιά, πάντα υπάρχει κάποιος για κάποιον. Προσφέρετε κάτι σε κάποιον, ίσως μία βοήθεια σε κάτι, μία ευγενική πράξη, αισθανθείτε σημαντικοί.
Μην παραιτήστε, και μην βουλιάζετε στη μελαγχολία ! Κινητοποιηθείτε, κάντε πράγματα, ο,τιδήποτε προκειμένου να γεμίσετε τις ημέρες σας και την καθημερινότητά σας.
Αισθανθείτε ευλογημένοι για αυτά που έχετε. Σίγουρα αυτά που σας λείπουν είναι πολλά, και είναι και η φύση του ανθρώπου τέτοια ώστε τα κάνει αμέτρητα, (είναι γνωστό το ότι αυτό που δεν έχουμε αυτό θέλουμε). Ωστόσο μη σταματάτε να αισθάνεστε ευγνωμοσύνη για εκείνα - όσα και αν είναι αυτά -  που διαθέτετε, είτε υλικά είτε ψυχοσυναισθηματικά μιλώντας.
Απολαύστε τις γιορτινές μέρες και δώστε τους εσείς θετική χροιά. Με λίγα λόγια συνοδέψτε τες με χαρά, ευγνωμοσύνη, και πολλές πολλές δραστηριότητες. Υιοθετείστε μία θετική προοπτική σε όλα όσα κάνετε και απολαύστε όλα όσα έχετε...

                                                                        ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου