Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2014

Πότε έχω κατάθλιψη;

Η κατάθλιψη είναι μία απολύτως "υπαρκτή παθολογική κατάσταση", η οποία καθορίζεται από βιολογικούς και ψυχολογικούς παράγοντες. Πιο συγκεκριμένα, ο εγκέφαλος στερείται  συγκεκριμένων νευροδιαβιβαστών, όπως αυτός της σεροτονίνης για παράδειγμα και  ως αποτέλεσμα εμφανίζεται ένα πλήθος συμπτωματολογίας. Επιπλέον, ψυχολογικοί παράγοντες όπως ένα τραγικό συμβάν στη ζωή κάποιου, μπορούν να προωθήσουν όλη αυτή τη διαδικασία.Τα συμπτώματα της κατάθλιψης είναι ποικίλα. Καταρχάς, παρουσιάζεται ανηδονία (τίποτα δεν μας ευχαριστεί), παντελής απουσία ενδιαφέροντος για τη ζωή, απουσία νοήματος σε οτιδήποτε, επίμονη απαισιοδοξία, έντονη ματαίωση και παραίτηση, καταστροφολογία, αυτοκτονικός ιδεασμός. 

Επιπλέον επηρεάζονται σημαντικά οι περιοχές του ύπνου και της διατροφής. Ο άνθρωπος που βρίσκεται σε κατάθλιψη δεν έχει όρεξη να φάει, και δεν κοιμάται καλά, ή κοιμάται υπερβολικά πολύ, ή κοιμάται λίγο, ξυπνώντας ανά διαστήματα μέσα στη νύχτα, συνήθως τις πρώτες πρωινές ώρες, αδυνατώντας να ξανακοιμηθεί. Σημαντικό ρόλο εδώ έχει και το άγχος, το οποίο συνοδοιπορεί με την κατάθλιψη.
Η ψυχολογική αίσθηση της θλίψης είναι έντονα παρούσα στη διάρκεια της ημέρας και το άτομο αντιλαμβάνεται ότι δεν είναι λειτουργικό πια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου