Πέμπτη 18 Ιουνίου 2015

Τοξικές Σχέσεις

Με τον όρο ''τοξικός'', οι ψυχολόγοι περιγράφουμε τον επιβλαβή για την ψυχοσυναισθηματική και σωματική υγεία ενός ατόμου. Οι τοξικοί άνθρωποι έχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά στη συμπεριφορά τους τα οποία και χρησιμοποιούν εξοντώνοντας το ''θύμα'' τους.
Μπορεί να είναι οι γονείς, μπορεί να είναι κάποιος άλλος συγγενής, ίσως ένας φίλος ή ακόμη και ένας σύντροφος. Η τοξική ταυτότητα δεν έχει πρόσωπο. Τοξικός μπορεί να είναι οποιοσδήποτε και κατά συνέπεια είναι δυνατό να έχετε μία τοξική σχέση με έναν άνθρωπο που βρίσκεται πολύ κοντά σας ή είναι ένας ''σημαντικός άλλος'' στη ζωή σας.
Για παράδειγμα, εάν έχετε  έναν τοξικό φίλο,
είναι δύσκολο να το διαχειριστείτε ή να τον απομονώσετε αλλά είναι πολύ δυσκολότερο όταν έχετε έναν τοξικό γονιό ή σύζυγο.

Οι τοξικοί άνθρωποι είναι άκρως επικίνδυνοι για την ψυχική υγεία των άλλων, καθώς
τον καταδυναστεύουν ψυχολογικά και συναισθηματικά και του προκαλούν έντονο στρες στον βωμό της επερχόμενης αντίδρασης του.
Η αδιάκοπη κριτική τους, η απουσία αποδοχής τους, η σκληρή απαιτητικότητά τους, η έντονη ενασχόληση με το τι θέλουν και τι χρειάζονται ΜΟΝΟ εκείνοι , είναι από τα βασικότερα χαρακτηριστικά τους που σφυροκοπούν την ψυχοσυναισθηματική υγεία των ατόμων που τους περιτριγυρίζουν.
Κατά κάποιο τρόπο, είναι τα άτομα που θεωρούν ότι μόνο εκείνα έχουν δικαιώματα και μπορούν να εξουσιάζουν τους άλλους μετατρέποντας τους σε μαριονέτες.
Τα τοξικά άτομα κακοποιούν μέσω πληθώρας μέσων ψυχολογικής κακοποίησης, όπως λεκτική εξύβριση/κριτική - προσβολές - υποτιμητικά σχόλια, απομόνωση του θύματος, απειλές, εκφοβισμό, οικονομική κακοποίηση/ έλεγχος μέσω των χρημάτων κλπ.

Το αποτέλεσμα είναι η ψυχολογική δηλητηρίαση του ατόμου που το περιβάλει. Φόβος, Άγχος, Θυμός, Θλίψη, Καταπίεση είναι από τα βασικότερα συναισθήματα που φωλιάζουν και καταπιέζονται σε έναν άνθρωπο που τον δηλητηριάζει ο ναρκισσισμός ενός τοξικού ατόμου.

Είναι κουραστικοί και εξαντλητικοί, ενώ προκαλούν φόβο εξαιτίας της σκληρής  αντίδρασης και συμπεριφοράς τους. Μέσω αυτού του φόβου καταφέρνουν να εξουσιάζουν και να χειρίζονται τα θύματά τους τα οποία προσπαθούν να αποφύγουν τις προστριβές και τις εντάσεις - οι οποίες φυσικά είναι αναπόφευκτες όπως και να φερθούν ο,τιδήποτε και να κάνουν- και  έτσι παγιδεύονται στις τοξικές διαθέσεις, ενώ απομακρύνονται από αυτά που επιθυμούν να πράξουν, να ακολουθήσουν και να υπερασπιστούν. Με λίγα λόγια απομακρύνονται από τον εαυτό τους.

Είναι γεγονός όμως πως οι τοξικοί άνθρωποι δεν ικανοποιούνται με τίποτα. Η βαθιά αίσθηση
αναξιότητας του εαυτού τους μετατρέπεται σε σκληρή κριτική και προσβλητικά σχόλια προς τους άλλους. Οτιδήποτε και να λάβουν ποτέ δεν θα τους είναι αρκετό. Τα άτομα που τους πλαισιώνουν προσπαθούν με κάθε τρόπο να ανταποκριθούν στις προσδοκίες τους με αποτέλεσμα να αποδομούνται ψυχολογικά και να εξαντλούν τα ενεργειακά συναισθηματικά τους αποθέματα.

Αναμφίβολα είναι πολύ δύσκολο, να υπάρχεις ή να έχεις υπάρξει με ένα τέτοιο πρόσωπο. Ιδιαίτερα όταν αυτό το πρόσωπο είναι και πολύ οικείο. Είναι αναγκαίο όμως, να βρεις το κουράγιο να αντιμετωπίσεις όλα όσα πέρασες ή περνάς και να διεκδικήσεις την ταυτότητά σου, την ύπαρξη σου, τα δικαιώματά σου.... τον εαυτό σου!
Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να σε ορίζει, να αποφασίζει για σένα, να σε μειώνει, να προσβάλει τις επιλογές και τα όνειρά σου....

Όλη αυτή η χειριστική συμπεριφορά αποσκοπεί στην εξάρτησή σου. Είναι πολύ σημαντικό για τον εαυτό σου να αποφασίσεις εάν θέλεις να είσαι εξαρτημένος ή ανεξάρτητος.

Υπάρχει τρόπος να μάθετε πως να διαχειρίζεστε τέτοιου είδους σχέσεις. Ένας ψυχολόγος θα μπορούσε να σας βοηθήσει σε αυτό. Επιπλέον θα μπορούσατε να συμβουλευτείτε κάποιο συγκεκριμένο εγχειρίδιο

Να θυμάστε ότι δεν μπορούμε να αλλάξουμε τους άλλους, παρά μόνο τον εαυτό μας!! 

7 σχόλια:

  1. Συμφωνώ μέ όλα αυτά κ. Μιχαλοπούλου, μόνο σέ μία σας φράση διαφωνώ κατά τό ήμισυ: Στό σημείο πού λέτε:"Η βαθιά αίσθηση
    αναξιότητας του εαυτού τους". Νομίζω ότι αρκετοί από αυτούς (όχι όλοι βέβαια), έχουν αίσθηση υπερβολικής αξιότητας τού εαυτού τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αγαπητέ Mike66, αντιλαμβάνομαι ότι φαντάζει σχεδόν εξωπραγματικό να έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση άτομα τα οποία κριτικάρουν τους άλλους (και όχι μόνο), και παρουσιάζονται σχεδόν ως μεγαλομανείς και εγωλάτρες. Παρόλα αυτά η ερευνητική βιβλιογραφία μας μαρτυρά ότι υποβόσκουν στοιχεία χαμηλής αυτοεικόνας και αυτοεκτίμησης. Η υπερβολική αυτή αξιότητα του εαυτού τους που φαίνεται ότι έχουν είναι εικονική και βασίζεται σε σαθρά θεμέλια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Και τι συμβαινει κυρια Μιχαλοπουλου οταν στο πολυ πολυ κοντινο σου περιβαλλον υπαρχει οχι ενα τετοιο ατομο, αλλα δυο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πως διαχειριζομαστε τετοιου ειδους ατομα, ειδικα οταν προκειτε για τον γονιο μας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ο απώτερος σκοπός τους είναι μόνο η εξάρτηση; Θα έλεγα ότι η εξάρτηση είναι το μέσον για να πετύχουν τον σκοπό τους, ο οποίος δεν είναι άλλος από την εκμηδένιση και καταστροφή των υγιών ανθρώπων, ιδιαίτερα των ικανοποιημένων από τη ζωή τους. Πιστεύω, πως μισούν έντονα και καταστρέφουν με εξαιρετική μαεστρία οποιονδήποτε είναι ζωντανος, χαρουμενος, επιτυχημενος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Κα Μιχαλοπούλου πραγματικά με άγγιξε το άρθρο σας, γιατί βιώνω εδώ και πάρα πολλά χρόνια τοξικότητα από την κόρη μου και όχι μόνο αρνητικοτητα, αλλά μίσος το οποίο δεν είναι αυθαίρετο συμπέρασμα αλλά μου το είπε η ίδια την τελευταία φορά που ήρθε στο σπίτι, δεν μπορούμε να συνυπάρξουμε στον ίδιο χώρο χωρίς να μαλώσουμε, καλημέρα της λέω και με κοιτάζει με ειρωνεία και μίσος, μπορεί να είμαι κι εγώ τοξική για την ίδια δεν ξέρω για να έχει τέτοια αισθήματα απέναντί μου, αλλά εγώ δεν μπορώ πλέον να το χειριστώ, ειδικά το μίσος που τρέφει ένα παιδί απέναντι στην μάνα του, που πιστεύω ότι ήμουν και είμαι καλή μάνα για τα παιδιά μου, όταν της ρώτησα γιατί με μισεί τόσο, μου είπε ψάξε βρες το. Σας παρακαλώ βοηθήστε με πως να το αντιμετωπίσω, μπορείτε να μου απαντήσετε σε μήνυμα στο κινητό μου το οποίο είναι,6944772686 ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλημέρα Δήμητρα. Υπάρχει κάποιο βιβλίο για να βοηθήσουμε από τους Τοξικους συζύγους Ευχαριστώ πολύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή