Πέμπτη 5 Μαρτίου 2015

"Πως μας επηρεάζει το Facebook?"

Το facebook, όπως και άλλα social media, όπως to instagram, το twiter κλπ. έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας και επιδρούν σε αυτήν σε ψυχολογικό επίπεδο.
Πώς γίνεται όμως να επιδρούν στην ψυχολογική μας υγεία, και με ποιο τρόπο το επιτυγχάνουν?
Στο Πανεπιστήμιο του Missouri, πραγματοποιήθηκε μία έρευνα σχετική με την σχέση της Κατάθλιψης και του Facebook. Τα αποτελέσματα είναι θεαματικά και καταδεικνύουν, την αιτία που τα social media μπορεί να μας καταδυναστεύσουν ψυχολογικά.

Συγκεκριμένα, η καθηγήτρια επικοινωνίας Margaret Duffy, εξηγεί πως η χρήση του facebook μπορεί να
είναι υγιής και να έχει θετική επίδραση στην ευεξία του χρήστη καθώς και στα συναισθήματα ευεξίας του. Ωστόσο επισημαίνει ότι, η χρήση του facebook βασίζεται στην παρακολούθηση των άλλων ανθρώπων/χρηστών. η οποία με τη σειρά της οδηγεί στην ζήλια/φθόνο. Στην ψυχολογική πρακτική, είναι ευρέως γνωστό πως η ζήλια  αποτελεί υψηλό ρίσκο εμφάνισής της και οδηγεί ανεπιφύλακτα στην κατάθλιψη.
Στην έρευνα του Πανεπιστημίου του Misssouri, στην οποία συμμετείχαν 736 συμμετέχοντες, στους οποίους χορηγήθηκαν κλίμακες που μετρούσαν, την χρήση τους στο facebook, τα επίπεδα της κατάθλιψης αλλά και της facebook ζήλιας (κλίμακα την οποία δημιούργησαν οι ερευνητές). Αφού εξέτασαν τα αποτελέσματα της έρευνας βρήκαν το εξής. Ο κίνδυνος να εμφανίσουν κατάθλιψη ήταν πιο υψηλός από ποτέ στους συμμετέχοντες που έκαναν χρήση του facebook παρακολούθησης.Κατά συνέπεια το facebook παρακολούθησης και η κατάθλιψη είναι άμεσα συνδεδεμένα.

Η παρακολούθηση στο facebook δεν σχετίζεται με την επαφή με φίλους και την κοινωνική αλληλεπίδραση. Αντίθετα, έχει να κάνει με το να "βλέπεις άλλους" (παρακολουθείς)--και να σε βλέπουν άλλοι αντίστοιχα-- και όχι να αλληλεπιδράς μαζί τους. Έτσι λοιπόν παρακολουθείς τις εξελίξεις της ζωής κάποιου άλλου, όπως το εάν έχει κάποια σχέση, εάν βρήκε καινούργια δουλειά ή αν πήγε κάποιο ταξίδι κλπ. Όλα αυτά δεν είναι παρά μία πτυχή της παρακολούθησης στο facebook και δεν έχει να κάνει φυσικά με την υγιή αλληλεπίδραση με τους άλλους, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε θετικά αισθήματα.

Ειδικότερα, τα άτομα που χρησιμοποιούν το facebook για να μάθουν τι κάνουν οι άλλοι χρήστες, στην πραγματικότητα δεν αγαπούν το facebook, αναγκάζονται να το χρησιμοποιούν και αναγκάζονται να διατηρούν να προφίλ τους προκειμένου να "φαίνονται καλοί", ή αλλιώς όπως επισημαίνουν οι ίδιοι οι χρήστες να παρουσιάζουν τον καλύτερό τους εαυτό.

Δεν είναι καθόλου βοηθητικό να βλέπει κανείς τις ευτυχισμένες εμπειρίες κάποιου άλλου και να αισθάνεται ζήλια. Θέτει τον εαυτό του σε ρίσκο να βρεθεί σε κατάθλιψη.

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να επισημάνω πως το να "ζηλέψεις" την εμπειρία κάποιου δε σημαίνει ότι είσαι κακός κλπ. Είναι ένα συναίσθημα που μπορεί να αισθανθεί ο καθένας και σαν συναίσθημα και αυτό κάνει αισθητή την παρουσία του κάποιες φορές και είναι βοηθητικό να το αναγνωρίζουμε και να το αποδεχόμαστε όπως κάθε συναίσθημα. Ωστόσο, το φαινόμενο της παρακολούθησης στο facebook βασίζεται σε αυτό το συναίσθημα και συνεπώς η πρόκλησή του είναι συνεχής, και έτσι γίνεται καταστροφικό για το άτομο καθώς το βάζει σε μία διαδικασία συνεχής σύγκρισης και του ενεργοποιεί αισθήματα ανεπάρκειας και ανικανοποίητου. Το φαινόμενο της παρακολούθησης οδηγεί ξεκάθαρα στην κατάθλιψη, όπως επισημαίνουν και οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Missouri, και για αυτό το λόγο είναι αναγκαίο να προστατέψετε τους εαυτούς σας.
Στην επόμενη ανάρτηση, θα παρουσιάσω το πώς μπορούμε να "καταπολεμήσουμε την ''facebook ζήλεια'' και άρα να προστατευθούμε από την κατάθλιψη που μπορούν τα social media να μας οδηγήσουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου